Twin Set

New South Wales

To accommodate a large busy family, this semi-detached house was expanded into its twin, creating a much larger home while allowing for the future re-division of the building into two homes again. From the street, the expansion is designed to be discrete, maintaining the original streetscape and scale.

Beyond, the house is reorientated to focus on the central garden courtyard, around which the living spaces of the house are arranged. Concrete cassettes inserted into the rear of the old house frame and screen views and channel light deep into the plan. A new pavilion, composed as a series of intersecting horizontal and vertical elements, completes the framing of the courtyard and the refocusing of the house.

Landscape: Emily Simpson Landscape Architect

Photography: Tom Ferguson

2019 Australian Institute of Architects, NSW Chapter, Shortlisted for Residential Alterations + Additions Award