A New House in the City

Glebe, NSW

Located between a row of traditional Victorian terraces and 1970’s medium density housing block in a Heritage Conservation Area, this house is designed as a transitional node in the streetscape: mediating scale and typology to create a contemporary dwelling form. The design references the elegant proportion of the adjacent terraces and addresses the street to house entry sequence through a series of transitional spaces inspired by Japanese entry customs.

Beyond the streetscape the home opens to the city views, the northern sun and the yard.  Edges and internal and external spaces are deliberately ambiguous. Passive solar design and natural ventilation principals are integrated throughout the design together with an emphasis of timeless and simple materials.