Fleet Street

Summer Hill, NSW

The reworking of this terrace in a row of conservation listed houses is designed to make use of the whole of the site; creating a sense of depth and spaciousness on a relatively small block. A sequence of open and intimate internal and external spaces weave together with the existing terrace house structure to unit and activate the entire block.

A new courtyard and a small reading nook bring light and air into the centre of the terrace. A new volume at the rear of the original terrace incorporates a kitchen, living and dining space, with its roof manipulated to capture high level light from three sides of glass. This new volume bookends the rejuvenated rear garden with a new studio building at the back of the site, and sets the garden and deck as the centre of the house.

2007 Australian Institute of Architects Small Project Architecture Award, NSW Chapter