Albert Street

Forest Lodge, NSW

The address of this house has been reversed over time with the rear of the old terrace facing the street. Now a precast off the shelf concrete culvert forms part of the street composition creating a street presence, both welcoming and protective.

The new work is a sequence of external and internal spaces that play with the concepts of solidity and transparency, enclosure and openness, complementing each other to create a modern living environment. The timelessness of materials such as timber and off-form concrete is expressed in their natural state. The roof floats above a three sided clerestory, allowing natural light to penetrate in winter and borrowing the view of the overhanging greenery in summer.

Commendation, 2004 AIA Awards, NSW Chapter.

Photography: Richard Glover, Max Creasy